Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Magazine Entrevista amb Glen Keane

Entrevista amb Glen Keane

Durant aquest últim Festival Internacional d'Animació d'Annecy, vam tenir la increïble oportunitat d'entrevistar a la llegenda de l'animació Glen Keane, que va presentar el seu últim curt, "Dear Basketball"!

Durant aquest últim Festival Internacional d'Animació d'Annecy, vam tenir la increïble oportunitat d'entrevistar a la llegenda de l'animació Glen Keane, que va presentar el seu últim curt, "Dear Basketball"!

DCMp06PXsAE9JgY2.jpg

Animac Magazine: Vas començar a Disney als anys 70. Com va evolucionar i canviar durant el temps que vas estar allà, i quins van ser alguns dels teus moments preferits?

Glen Keane: Quan vaig arribar, l'estudi eren unes 55 persones. Era un estudi petitíssim comparat amb allò que va ser o allò en el que es convertiria. Acostumaven a ser mil persones, i s'havien convertit en 50, tot i que les habilitats d'aquest petit grup eren tals que podrien fer una pel·lícula per si mateixos. I ho van fer. Però es van adonar, quan ja s'acostaven als 65, als 70; que no podrien fer això per sempre. Així que van començar a portar a gent jove - com jo mateix, que tenia 20 anys - i era més com una escola, com una universitat en què els professors eren tots senyors amb jerseis i venien diàriament amb el menjar de casa en una bossa de paper, i en Frank [Thomas] i l'Ollie [Johnston] sempre feien les mateixes coses... i llavors estàvem nosaltres, els joves, corrent pels passadissos jugant a voleibol sense camisa ni sabates. Era llibertat i diversió, i en Frank i l'Ollie deien "¡és meravellós tornar a tenir vida en aquests passadissos!". Però també intimidava. T'estava ensenyant gent que tenia unes aptituds tan altes, i les meves eren tan baixes, que no podies evitar sentir-te tan honrat com aclaparat - la qual cosa és la sensació adequada, si has d'aprendre. No pots aprendre si el teu cap està ple del teu propi orgull. I fins i tot si et quedava una mica d'orgull, diguem que a la teva antiga escola eres el millor dibuixant de la classe, era ràpidament destruït en un moment de dos minuts on Frank Thomas dibuixava per sobre dels teus dibuixos. Tot d'una t'adonaves: "No sóc res. Què estic fent? Mai ho aconseguiré!". I aquesta era la meva actitud al principi, anhelant desesperadament aprendre i créixer.

Animac Magazine: Has esmentat haver-te inspirat en la teva família per a alguns dels personatges més icònics que has animat. Et va ajudar això a connectar amb els personatges i influenciar el teu treball de forma positiva?

Glen Keane: Bé, no faig servir la meva família perquè tingui el recurs de fer-los servir - en el meu cas, he de entendre al personatge del tot, i estic constantment buscant la manera de resoldre un problema. Amb "Tarzan", estava veient les pel·lícules de Tarzan saltant per les lianes i vaig pensar "això és el que faré, animaré al Tarzan saltant una liana", i tan ràpid com ho vaig animar, era tan estàtic! Una única pose, avorridíssim. I vaig pensar, "què faré ara? Com es mourà en Tarzan per la jungla?". Però cada nit, tornava a casa i m'asseia al costat del meu fill, i tenia un monopatí i les seves canyelles estaven esquinçades d'intentar fer trucs amb ell, baixant baranes... I vam veure vídeos d'esports extrems, i era com "espera! En Tarzan fa esports extrems - i si fos un surfista d'arbres, i baixés per les branques?", i de sobte la idea sencera hi era i el meu fill havia estat la porta cap a aquesta. Quan animava l'Ariel, havia fet personatges com l'ós a "Tod y Toby" i el Ratigan a "Basil el Ratón Superdetective". I se suposava que havia de fer a l'Úrsula a "La Sirenita" - però llavors vaig escoltar a la Jodi Benson cantar "Part del Teu Món" d'en Howard Ashman i l'Alan Menken. Una cançó preciosa - em vaig dir, "he de fer a aquest personatge". Així que vaig parlar amb els directors, en Ron [Clements] i en John [Musker] i els vaig dir "he de fer l'Ariel". Em van dir, "saps dibuixar noies guapes?". Els vaig dir "és clar! Porto dibuixant a la meva dona des que ens vam casar, puc fer això!". I ella es va convertir en la meva inspiració per l'Ariel. I per "Enredados", per la Rapunzel; la meva filla Claire, quan tenia 6 anys, volia pintar la seva habitació. I la Linda, la meva dona, va dir "de cap manera deixarem córrer a una nena de sis anys per la casa amb pintura fresca". Així que quan animava la Rapunzel, la Claire acabava de graduar-se de l'acadèmia d'art a París, així que la vaig contractar i li vaig dir "Claire, la Rapunzel és una artista, necessito algú que sigui aquesta artista a la pel·lícula. La Rapunzel sobreviu a la torre fent servir el seu art perquè desapareguin les parets, series la Rapunzel per a mi?". Va dir que sí, i totes les pintures a les parets són de la Claire. En realitat és una cosa que el meu pare feia - ell va crear "The Family Circus", una tira còmica basada en la seva família. És el que vaig aprendre, a fer servir el que coneixes.

duet_0004_Layer3.jpg

Animac Magazine: "Duet" va ser el teu primer treball en realitat virtual. Quin va ser el major repte durant el procés de adaptar-te a aquesta nova tècnica i què vas trobar més fàcil?

Glen Keane: El major repte... Primer, adonar-te que no pots tallar. Mai. I vaig creure que seria impossible, però llavors em vaig adonar que en la meva ment mai hi ha talls. L'Ariel, quan nada fora de la pantalla, segueix allà! Simplement no la veus, però al meu cap, és present. Simplement mantindré als personatges presents tot el temps. Així que aquest va ser un obstacle fàcil. Al principi ho creia complicat, però vaig saltar l'obstacle. El més difícil va ser que, el primer dia que vaig arribar a Google, un dels programadors em va dir "Saps, Glen, ens ajudaria molt si animessis a 60 fotogrames per segon en comptes de a 24". Com fas això? És a dir, sabia que 24 dibuixos són un segon, però no és que em demanessin animar a 48 fotogrames, o a res divisible per 24. Vaig pensar "això es carrega tot el timing! Porto gairebé 40 anys pensant amb mentalitat de 24 fotogrames". Però llavors vaig recordar veure a Disney, a totes les taules dels Nine Old Men, un metrònom. L'oficina del director es deia la "Habitació Musical"; perquè en els vells temps de les "Silly Symphonies", havien de gravar la músca primer. Així que, mentre la música sonava, animaves al ritme de la mateixa, tenies el metrònom i el director comprovaria tots els temps. Així que em vaig adonar que per a ells, això era 24, i això els resultava estrany! 24 fotogrames per segon, si mai no has animat, és estrany! Però se'n van sorti gràcies a un metrònom. Em vaig descarregar un app de metrònom, i va ser tot [fa petar els dits] "60 dibuixos! 60 dibuixos! 60 dibuixos!".

Animac Magazine: "Dear Basketball" és un curt meravellós i emotiu. Com va néixer el projecte, i com va influenciar en Kobe Bryant el teu treball en ell?

Glen Keane: Bé, en Kobe havia vist "Duet". És fan de l'animació. A més de ser un home increïblement intel·ligent, sembla estimar l'animació i el cinema i aquestes formes de narrativa, així que al apropar-se el final de la seva carrera, ell està pensant sobre el que vol fer, i és explicar històries en animació. Així que va contactar la Karen Dufilho a Google, ella va contactar amb mi i em va dir "al Kobe li agradaria conèixer-te". Així que ell i la seva dona i dues filles van venir al nostre petitíssim estudi a West Hollywood. Em preocupava que es donés un cop al cap amb una de les bigues baixes de l'estudi [riu]. Però va entrar, i és un lloc tan humil, i jo sabia que havia estat parlant amb DreamWorks i Disney i Pixar, buscant un lloc on fer una pel·lícula. I venia al nostre estudi, que és una casa petitíssima dels anys 20, i tan aviat com va entrar al menjador, que vam transformar en la sala d'història, va dir "això és perfecte". En la seva ment, era perquè era real. Hi havia storyboards a les parets, i era una cosa autèntica. Així que ell i jo ens vam asseure i vam tenir una conversa de 4 hores sobre creativitat i el nostre amor comú per Beethoven. Quan jo animava la transformació de la Bèstia, l'animava escoltant la Novena Simfonia, i quan ell competia en un dels seus partits de campionat, jugava el partit sencer amb la Cinquena sonant al seu cap. Ens vam adonar que hi havia aquesta connexió creativa entre tots dos, i així va començar tot. Va portar la seva carta al bàsquet, una carta molt vulnerable i sincera descrivint l'amor pel joc d'un Kobe de 6 anys i donant-li les gràcies per concedir-li el somni d'esdevenir un Laker. I va voler que fos dibuixat a mà.

glenkeane_kobe1280x600.jpg

Animac Magazine: Què opines de l'estat actual de l'animació? Hi ha res que trobis a faltar i alguna cosa que estimis especialment?

Glen Keane: El que m'agrada ara mateix és que ningú sap a on anem. I em sento còmode amb això perquè no tinc ni idea d'on vaig jo. Quan vaig marxar de Disney, fa ja quatre anys, vaig anar-me'n amb una sensació que s'acostava alguna cosa nova però no tenia ni idea del que era. La meva dona, mentre parlàvem, em va dir "a on aniràs, què faràs?". Li vaig dir "No sé. A Google?". Em va dir "què? Google? Tu no fas el que fa Google." I li vaig dir, "Ho sé, per això m'agrada!". Suposo que m'atrau molt portar l'animació a llocs on no es fa animació, o no l'entenen; o estan oberts a ella, llestos per ella. Quan era jove, l'Ollie Johnston em va dir "Glen, faràs coses més grans que nosaltres algun dia". Tant de bo mai hagués dit això, perquè vaig pensar "¿qui farà alguna cosa més gran que "Pinotxo"?". És impossible. Durant anys vaig portar aquestes paraules a sobre, pensant "mai seré més gran". Però després d'anar-me'n de Disney, me'n vaig adonar: no parlava de ser més gran en qualitat, parlava d'aplicació. D'agafar els principis que ells van descobrir i aplicar-los en formes que ell ni tan sols podia imaginar. I això és el que la meva vida ha estat.

 

Entrevista realitzada per Adrià Carande

Fotos per Adrià Carande


Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

info@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325